Chronische Lyme is een ziekte die vaak voorkomen kan worden

Bijna iedereen weet hoe je chronische Lyme kunt krijgen. Mensen zijn over het algemeen bekend met tekenbeten en hoe een klein insect het leven van een mens drastisch kan veranderen. Als iedereen dit weet, hoe kan het dan toch nog zo vaak voorkomen dat mensen een chronische Lyme ziekte opdoen? Het probleem is dat de kennis er wel is, maar dat de kennis niet actief is op het moment dat het nodig is. Als je in de zomer in de stad loopt dan hoef je je kennis over teken en chronische Lyme niet te activeren. De kans dat je in die setting een tekenbeet oploopt is vrij klein. Tevens kun je je kennis rustig naar de achtergrond brengen in de winter. Teken zijn vooral actief in de lente en zomer periode. Het probleem is echter dat de kennis die mensen hebben over teken en chronische Lyme niet actief is op het moment dat het nodig is. Als mensen dus in de lente of in de zomer lekker genieten van een boswandeling, dan is de kennis die ze hebben over het gevaar van een teek ver te zoeken. Als mensen tijdens dit soort uitjes goed opletten en na de uitjes het lichaam goed inspecteren op teken, dan kan er een hoop onheil voorkomen worden. Helaas is de menselijke geest van nature gericht op het positieve en doet de geest er alles aan om het negatieve te weren. Mensen houden nu eenmaal niet van negatief denken, ook al is een zekere vorm van pessimisme aanzienlijk realistischer dan het illusoire optimisme van veel mensen. Het is daarom ook zeker geen gek idee om op je hoede te zijn en te erkennen dat er gevaren bestaan als je in de lente of zomer in een bosrijke of groene omgeving rondloopt. Als je er namelijk op tijd bij bent en je verwijdert de teek op de juiste manier, dan kun je een hoop ellende voorkomen, want chronische Lyme is zeker geen pretje. Een tweede oorzaak van onnodig leed is het verkeerd verwijderen van de teek. Er werd hierboven al even op gezinspeeld, want het is van groot belang dat de teek op de juiste wijze wordt verwijderd. Het punt is dat je er voor moet zorgen dat de grijpers van de teek, waarmee de teek zich heeft vastgebeten in de huid, niet in de huid achterblijven. Het is een kwestie van de juiste beweging maken waardoor de gehele teek uit de huid wordt verwijderd.

Hoe herken je de eerste symptomen van chronische Lyme?

De meest in het oog springende symptomen in een vroeg stadium van chronische Lyme zijn de fysieke symptomen. Hierbij moet men wel rekening houden met het feit dat de onderstaande symptomen niet altijd leiden tot chronische Lyme. Onderstaande symptomen vormen een noodzakelijke, maar niet een voldoende voorwaarde om te voldoen aan de criteria van chronische Lyme. Dit betekent dat mensen met de onderstaande symptomen wel of niet chronische Lyme kunnen hebben/krijgen en dat mensen met chronische Lyme de onderstaande symptomen zeker moeten hebben. Het gaat hierbij om de volgende lichamelijke symptomen:

  • Huiduitslag: Erytema migrans (EM)
  • Huidafwijking: Borrelia lymfocytoom
  • Grieperig, koortsig gevoel en spierpijnen

Als je deze symptomen herkent en je bent recent in een groene omgeving geweest, dan is het dus belangrijk dat je zo snel mogelijk een dokter inschakelt. De kans is namelijk aanwezig dat je te maken hebt met de ziekte van Lyme.

Wat is chronische Lyme?

Als je de ziekte van Lyme oploopt dan heb je vaak last van vermoeidheid, een grieperig gevoel, pijn in pezen en gewrichten en soms zelf depressiviteit. Als deze symptomen langer dan een jaar aanhouden, dan is er sprake van chronische Lyme. Het komt ook heel vaak voor dat mensen nooit hebben opgemerkt dat ze zijn gebeten door een teek. In die gevallen kan het dus ook voorkomen dat mensen met de ziekte van Lyme rondlopen, maar dat helemaal niet in de gaten hebben. Iedereen is wel eens vermoeid en dat zal dan ook niet direct gelinkt worden aan een tekenbeet. Tevens is het in het geval van chronische Lyme zo dat je vaak hele lange perioden symptoom vrij bent, waardoor een periode met bovenstaande symptomen al snel wordt ervaren als een periode waarin je je even wat minder voelt. Daarnaast is de menselijke psychologie erop gericht om zaken te bagatelliseren. “Het valt allemaal wel mee” is het credo in dit geval. De symptomen van chronische Lyme zijn vaak niet ernstig genoeg om mee naar de dokter te gaan en als je niet weet dat je door een teek bent gebeten, dan ga je al snel gewoon maar door met je leven zonder dat je er erg in hebt dat je chronische Lyme hebt. Daarom is het dus ook zo belangrijk dat je je lichaam controleert als je in de warme tijden van het jaar in een bos bent of een groene omgeving. Als je ontdekt dat je bent gebeten door een teek en later ontdek je dat je last hebt van bovenstaande symptomen, dan ben je veel sneller in staat om te link te leggen tussen de tekenbeet en de symptomen en ga je dus ook sneller naar de dokter.  Hoe eerder je naar de dokter gaat des te beter is het voor je gezondheid, want er zijn vele effectieve methodes om chronische Lyme te bestrijden. Zorg er daarom voor dat je de kennis over teken en Lyme altijd paraat hebt.