Concentratieklachten, laat je CO2 meten

Iedereen heeft wel eens concentratieproblemen. In de meeste gevallen is hier een geheel onschuldige oorzaak aan verbonden:

  • Slecht geslapen
  • Afgeleid
  • Verstrooid

Maar wanneer deze concentratieproblemen eigenlijk altijd op dezelfde locatie plaatsvinden, is het verstandig om aan de bel te trekken. Als er meer mensen last hebben van deze concentratieklachten of andere klachten die te maken kunnen hebben met de luchtkwaliteit, dan is er een antwoord: CO2 meten. Een hoge concentratie CO2 kan namelijk deze klachten (en meer klachten) veroorzaken, en op langere termijn tot echte gezondheidsklachten leiden. In bedrijven en scholen wordt steeds vaker gebruik gemaakt van klimaatbeheersing. Dat kan ertoe leiden dat door minder goede of slechte ventilatie er klachten kunnen ontstaan. CO2 is een stof die we uitademen, een te hoog gehalte CO2 kan voor de bovengenoemde klachten en veel meer klachten zorgen. Het CO2 meten kan ervoor zorgen dat de werknemers en kinderen beter zullen presteren. Simpelweg CO2 meten en daarna handelen aan de hand van die meting kan ervoor zorgen dat er betere cijfers behaald worde en dat het concentratievermogen per direct stijgt. Het is zelfs zo dat binnen scholen kinderen tot 15% beter presteren wanneer de klimaatbeheersing op orde is en de ventilatie goed. Want wist je bijvoorbeeld dat er bij een klas met dertig kinderen elke vijftien minuten een verversing van de lucht vereist is om het CO2 gehalte goed te houden binnen het klaslokaal? Goede ventilatie zal er ook voor zorgen dat de temperatuur niet te hoog wordt, want ook een te hoge temperatuur veroorzaakt op scholen en binnen bedrijven rusteloosheid.

Hoe zit het met het CO2 meten in ziekenhuizen?

Je zou verwachten dat er in ziekenhuizen de best mogelijke ventilatie aanwezig is, toch is ook meteen de ventilatie het probleem binnen ziekenhuizen. Want lang niet alle lucht kan zomaar geventileerd worden. Daarnaast zijn er in ziekenhuizen veel mensen aanwezig, dus komt er veel CO2 vrij in de lucht. De kans is dus in een ziekenhuis net zo groot op een te hoog CO2 gehalte als dat het bij een bedrijf is met slechte ventilatie. Het binnenklimaat in ziekenhuizen vereist dat er een relatief hoge temperatuur wordt behouden, dat kan er sneller voor zorgen dat er problemen ontstaan met de lucht. Het CO2 meten zal dus in ziekenhuizen goed bijgehouden worden, want het laatste wat je wilt hebben is ziek personeel omdat de kwaliteit van de lucht en luchtvochtigheid niet goed zijn.

CO2 meten, hoe werkt dat?

Bij CO2 meten zal in de meeste gevallen een bedrijf worden ingeschakeld. BioLab is een goed voorbeeld van een bedrijf dat je het CO2 meten uit handen kan nemen. Je kunt via hun website (biolab.nl) een offerte aanvragen, waarna er snel een team deskundigen bij je langs zal komen om het CO2 meten snel uit te kunnen voeren. Het is belangrijk dat als er afwijkingen of te hoge waarden gemeten worden, er meteen gehandeld kan worden. Dit om te voorkomen dat er meer risico’s voor de gezondheid optreden. Mocht er een te hoge concentratie gemeten worden, dan zal er over de loop van meerdere dagen getest worden, zodat er precies gevonden kan worden waar het probleem precies door veroorzaakt wordt. Zeker als er sprake is van klimaatbeheersing is het belangrijk om precies te weten wat het probleem is. Op die manier kan de klimaatbeheersing aangepast worden. Indien het enkel ventilatie betreft, is het ook belangrijk om dit goed te achterhalen, want wellicht is er te weinig ventilatie of moeten de roosters grondig schoongemaakt worden. In ieder geval is het beter de oorzaak aan te pakken dan alleen naar de symptomen te kijken.