Hoe kun je het beste stoppen met roken?

Het is al decennia lang bekend dat roken geen gezonde bezigheid is. Mensen die roken doen dat ook zelden zonder zich bewust te zijn van de risico’s. Verschillende overheden nemen maatregelen om roken te beperken. Zo is tabaksreclame in Nederland bij wet verboden, mag er in horeca- en andere openbare gelegenheden niet worden gerookt en is het verplicht de welbekende zwart-omrande waarschuwingen aan te brengen op verpakkingen van tabaksproducten. In Australië gaan ze zelfs nog verder: daar is het vrijwel uitsluitend toegestaan in je eigen huis te roken, want zelfs in het openbaar in de buitenlucht mag niet meer worden gerookt. Bovendien zet Australië niet zomaar waarschuwingen op verpakkingen van tabaksproducten, maar complete foto’s van door tabaksrook en nicotine aangetaste lichaamsdelen en organen. De foto’s zijn zelfs zo groot en dominant, dat het merk van het tabaksproduct niet meer zichtbaar is, behalve in kleine witte lettertjes, maar je moet er echt naar zoeken. Al deze maatregelen worden door overheden genomen om mensen zo ver te krijgen om te stoppen met roken. Helaas is dat nog niet zo makkelijk als één, twee, drie je rookwaren neerleggen en geen nieuwe meer kopen. Omdat roken vaak de vorm van een verslaving aanneemt, is stoppen met roken voor de meeste mensen enorm lastig. Zelfs wanneer je wil stoppen en je weet dat je jezelf en mensen om je heen schade berokkent door te roken, zelfs dan is op eigen kracht stoppen soms een bijna onmogelijke opgave. Bijna onmogelijk, want gelukkig zijn er altijd oplossingen. Wanneer je serieus en blijvend wil stoppen met roken, dan kun je om advies vragen bij je huisarts, je optrekken aan een stop-buddy zodat jullie elkaar motiveren vol te houden (dit kan echter ook averechts werken wanneer één van de twee het niet volhoudt en zo de ander een excuus geeft om het dan ook op te geven) of je kunt een diversiteit aan andere hulpmiddelen aanwenden, zoals coaching, lasertherapie, nicotinestickers en nog veel meer.

Stoppen met roken werkt voor iedereen anders

Iedereen heeft net andere redenen om te roken, net een andere aandrang, een andere heftigheid van verslaving of gewoonte en andere redenen om te willen stoppen. Daarom is het belangrijk dat je een methode vindt om te stoppen die op jou is toegespitst en die echt bij jou past. Soms is het daarvoor nodig dat je enkele verschillende methodes uitprobeert. Wanneer de eerste, de eerste twee of zelfs de eerste drie nog niet werken, geef de hoop dan nog niet op! Ook voor jou bestaat er een ideale manier om te stoppen met roken. Sommige motivaties werken bijvoorbeeld iets sterker dan andere. Wanneer je wil stoppen omdat je zwanger bent of omdat je partner je anders dreigt te verlaten – het gebeurt! – dan heb je een sterkere motivatie dan wanneer je op termijn gezonder wil zijn terwijl al je vrienden, familie en collega’s gewoon door blijven puffen. Voor professionele hulp, advies van experts, de nodige motivatie om door te zetten wanneer je hebt besloten te stoppen en een scala aan verschillende getoetste methodes om je te helpen te stoppen met roken kun je terecht op SmokeFree.nl. Zoals je uit het voorgaande waarschijnlijk al wel op hebt kunnen maken gaat dit niet over gratis roken, maar over rookvrij leren leven. SmokeFree is al sinds 1996 de landelijke specialist in het helpen mensen te stoppen met roken. De aanpak is bewezen effectief: SmokeFree biedt mogelijkheden om individueel te stoppen of in groepsverband. SmokeFree heeft aandacht voor jou persoonlijk en kijkt hoe jouw rookgewoonte of –verslaving in stand blijft en wat je nodig hebt om er vanaf te komen. SmokeFree werkt bovendien samen met maar liefst 220 apotheken door het hele land. Voor meer informatie over SmokeFree kun je dus ook terecht bij een apotheek bij jou in de buurt, of kijk op SmokeFree.nl.

Wat biedt SmokeFree?

De methoden waar SmokeFree mee werkt om je te helpen te stoppen met roken zijn zeer uiteenlopend. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Individueel coachen
  • Telefonisch coachen
  • Groepscoaching
  • Workshops
  • Coaching en workshops toegespitst op rokende zwangere vrouwen die willen stoppen
  • Lasertherapie
  • Nicotinepleisters
  • Medicijnen

Bij coaching kun je je waarschijnlijk wel een voorstelling maken. Je krijgt een persoonlijke of groepscoach die je motiveert, tips en oefeningen geeft en je over het algemeen leert hoe je het beste kunt stoppen met roken. Sommige mensen reageren hier beter op in groepsverband, terwijl anderen liever individueel begeleid worden. Op de website van SmokeFree kun je zelf uitzoeken wat het beste bij jou past. Een methode om te stoppen met roken die je misschien iets minder bekend is, is lasertherapie. Hoe werkt dat precies? Lasertherapie kan worden ingezet om slechte gewoontes te doorbreken. Je kunt het dus gebruiken om te stoppen met roken, maar bijvoorbeeld ook om af te vallen. Lasertherapie is een vorm van acupunctuur, maar dan met laserlicht. De resultaten zijn veelbelovend: een jaar na een lasertherapiebehandeling is 52% van de patiënten nog steeds rookvrij. Verder kun je ook stoppen met roken door middel van nicotinepleisters of medicijnen. Het fijnste is natuurlijk als je het op basis van je eigen motivatie en doorzettingsvermogen voor elkaar krijgt, maar zoals bij veel verslavingen is dat lang niet altijd mogelijk. Zoek dus een manier die het beste voor jou geschikt is en die voor jou werkt, zodat ook jij kunt stoppen met roken! Kijk voor meer informatie en contact op SmokeFree.nl of ga naar de apotheek.