Stotteren is vervelend

Praten is een belangrijke menselijke eigenschap, onze enorme woordenschat is iets wat ons onderscheid van dieren. Communicatie is erg belangrijk en het is dan ook heel erg vervelend als dit om de een of andere reden niet goed lukt. Voor sommige mensen is gesprekken voeren niet zo vanzelfsprekend, omdat zij last hebben van stotteren bijvoorbeeld. Door het stotteren hebben ze vaak moeite om uit hun woorden te komen en dit kan grote gevolgen hebben. Natuurlijk weet iedere stotteraar dat het niet iets is om zich voor te schamen, maar dit is vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan. Mensen die stotteren vinden het vaak erg lastig om met anderen in gesprek te gaan, ze zijn bang dat mensen niet het geduld hebben om naar hen te luisteren en hierdoor krijgen ze al snel de neiging om hun mond maar te houden. Het spreekt voor zich dat het op deze manier het sociale leven sterk kan beïnvloeden. Ook het houden van presentaties, het geven van spreekbeurten of het spreken in of voor grotere groepen is voor hen vaak erg vervelend. Er zijn natuurlijk stotteraars die dit allemaal niets kan schelen, maar voor het grootste gros geldt toch dat zij dergelijke situaties het liefst zoveel als mogelijk proberen te vermijden. Zij zullen die presentatie liever aan een collega overlaten, bijvoorbeeld. Hierdoor kan het niet alleen hun sociale leven beïnvloeden, maar ook hun carrière. Degene die het woord neemt, wordt immers vaak ook gezien als degene die het idee had. Ook op dit vlak kan stotteren dus van grote invloed zijn. Bovendien zorgt stotteren ook vaak voor een gebrek aan zelfvertrouwen. Doordat stotteraars vaak als kind uitgelachen zijn om de manier waarop zij praten, hebben zij vaak een laag zelfbeeld. Het is dus in veel gevallen allang niet alleen maar meer een fysiek probleem, maar ook een psychisch en sociaal probleem.

Oplossing voor stotteren

Dit klinkt allemaal heel vervelend en dramatisch en dat is het natuurlijk ook. Er is echter ook goed nieuws, met de juiste training is stotteren namelijk heel goed te verhelpen. Iedere stotteraar kan met de juiste hulp leren om te praten zonder horten en stoten. Wat is nu precies het probleem bij mensen die stotteren, waar wordt het door veroorzaakt? En belangrijker nog, hoe kan het probleem verholpen worden? Len Del Ferro had in de jaren zeventig de hypothese dat het stotteren veroorzaakt wordt door een verkeerde en ongecontroleerde samentrekking van de middenrifspier. Wetenschappers zijn op deze hypothese ingesprongen en kwamen er inderdaad achter dat bij stotteraars de middenrifspier tijdens het spreken ongecontroleerd samentrekt, terwijl dit bij andere mensen niet het geval is. Door deze samentrekkingen komt de lucht tijdens het praten met horten en stoten omhoog, waardoor ook de woorden met horten en stoten naar buiten komen. De oplossing is dan ook ogenschijnlijk simpel, namelijk ervoor zorgen dat alle lucht vloeiend naar buiten komt. Dit lukt natuurlijk niet zomaar als dat tot nu toe altijd fout is gegaan, een speciale training is daarvoor noodzakelijk. Len Del Ferro heeft hier een speciale therapie voor ontwikkeld en uit verschillende onderzoeken is gebleken dat dit een zeer effectieve werking heeft. Iedereen die zich goed inzet, slaagt er in om van het stotteren af te komen. Ook deze effecten zijn weer door wetenschappers onderzocht en zij hebben geconstateerd dat deze methodiek inderdaad ontzettend succesvol is en op iedere stotteraar toe te passen is. Als u van het stotteren zat bent en ook goed gecontroleerd wilt leren praten, dan is het dus zeker aan te raden om bij Del Ferro een speciale cursus te volgen.

Verschillende cursussen

Ieder mens is anders en dit geldt natuurlijk ook voor mensen die stotteren. Hoewel de Del Ferro methode op iedereen toepasbaar is, zijn er natuurlijk wel verschillende doelen. Zo willen sommige mensen graag gewoon goed leren praten, terwijl anderen voor hun werk veel lezingen of presentaties moeten geven en hier dus graag beter in willen worden. Daarom bieden ze bij Del Ferro ook verschillende trainingen aan. Zo is er een speciale training voor kinderen die stotteren, kinderen vragen natuurlijk een heel andere aanpak dan volwassenen. Stottert uw kind al, dan is het zeer verstandig om hem of haar zo snel mogelijk aan deze cursus mee te laten doen, op die manier kan er veel leed voorkomen worden. de kindercursussen zijn geschikt voor kinderen vanaf vier jaar. Ook voor volwassenen die stotteren zijn er verschillende cursussen mogelijk. Zo is er een tiendaagse cursus, maar ook een vijfdaagse variant. In deze trainingen wordt niet alleen de problematiek van het stotteren aangepakt door de middenrifspier te trainen, maar wordt er ook veel aandacht besteed aan het hervinden van uw zelfvertrouwen. Waarom zou u nu voor Del Ferro kiezen? U kiest hiervoor omdat:

  • zij al jarenlang zeer goede resultaten behalen met hun cursisten
  • deze trainingen volledig vergoed worden door zorgverzekeraars
  • u vanaf de eerste dag vloeiend leert spreken
  • er speciale concentratie-, presentatie- en telefoontrainingen zijn

U kunt dus niet alleen in het algemeen van het stotteren afkomen, u kunt meteen ook heel specifieke situaties aanpakken die u in het dagelijks leven tegenkomt. Moet u bijvoorbeeld vaak telefoongesprekken voeren voor uw werk? Dan leert u tijdens de cursus precies hoe u dergelijke situaties het best aan kunt gaan. Bent u nieuwsgierig naar de verschillende mogelijkheden die bieden en zou u graag wat meer willen weten over de verschillende stottercursussen die zij geven, bezoek dan hun gratis informatiebijeenkomst.