Wat is 3D printing nou eigenlijk?

Niet veel mensen weten dat 3D printing al enkele decennia bestaat, zelfs voor het gebruik van particulieren. De meeste mensen denken aan een futuristische film als je over 3D printing begint. Maar de afgelopen jaren heeft het een enorme opgang gedaan en hebben steeds meer mensen thuis een printer staan. Er zijn zelfs al kleine start-ups ontstaan die met enkele printers thuis een productiebedrijfje zijn gestart. Dus het is helemaal niet zo futuristisch als veel mensen denken, sterker nog, het kan best zijn dat er iets in je huis staat dat gemaakt is doormiddel van 3D printing. De afgelopen jaren is het ook in Nederland steeds goedkoper geworden om zelf een 3D printer aan te schaffen. Enkele jaren geleden was het nog zo ingewikkeld om een product te programmeren dat alleen mensen die ervoor gestudeerd hadden dit konden, maar tegenwoordig zijn er programma’s ontwikkeld die heel gemakkelijk te bedienen zijn en die het voor leken ook mogelijk maken op dingen te creëren. Je kan nu als consument al redelijke dingen printen zonder ze werkelijk te hoeven teken in ingewikkelde programmatuur. Omdat 3D printing steeds populairder wordt en door steeds meer bedrijven en consumenten wordt gebruikt is er ook een toenemend aantal toepassingen. In de architectuur worden ze bijvoorbeeld gebruikt om snel een mooie schets uit te werken tot een model van een huis of gebouw. Dit koste voorheen uren en kan nu binnen enkele minuten gebeuren. Daarnaast worden ze ook in de kunst gebruikt om dingen te produceren die moeilijk in het echt te maken zijn. Kunstenaars hebben vaak ideeën die nog niet bestaan. 3D printing maakt het mogelijk voor hen om deze ideeën uit te werken tot tastbare objecten. Een ander toepassingsgebied is de medische wereld. Doormiddel van 3D printing kunnen artsen op locatie dingen zoals prothesen of kunstmatige ledematen maken. Het kost daarom geen dagen meer om deze te ontvangen, maar binnen enkele uren kan de patiënt nu al geholpen worden. In de toekomst zou het zelfs kunnen dan organen of andere soorten weefsel geprint gaan worden. Of misschien zelfs hele mensen, maar deze toepassingen zijn enkel nog in theorie te bespreken en hebben vele ethische bezwaren waar nog over nagedacht moet worden.

Wat zijn de voor en nadelen van 3D printing?

Op het eerste gezicht zijn er veel voordelen van 3D printing, maar als je er dieper over nadenkt zijn er ook sterke beperkingen waar over nagedacht moet worden. Vooral de overheid moet hier een rol in gaan spelen wat betreft criminaliteit. Er wordt wel verwacht dat als de techniek zich verder ontwikkelt en de maatschappij eraan went de voordelen steeds groter zullen worden ten opzichte van de nadelen. Ik zal nu enkele voor en nadelen bespreken van deze nieuwe vorm van printen. Een van de voordelen van 3D printing is dat je lage opstartkosten en lage productie kosten hebt als je een bedrijf wil starten. Je hoeft namelijk geen grote machines aan te schaffen of dure materialen in grote hoeveelheden. Je kunt gewoon starten met een machine en wat basis materiaal en de precieze producten maken die jij wilt. Een ander groot voordeel van 3D printing is dat er een hoge productiesnelheid is. Een 3D print kan binnen enkele uren klaar zijn, terwijl het hele productieproces van een auto of iets dergelijks wel dagen tot weken kan duren. Dit komt natuurlijk ook door de grote afstanden waar de materialen over vervoerd moeten worden. Ook de milieuvriendelijkheid is een grote pre van 3D printing. Ten eerste besparen we een heleboel uitstoot van schadelijke gassen door de vervoer van producten over de hele wereld. Bij 3D printing kan het product gewoon thuis uitgeprint worden. Daarnaast wordt het vervangen van onderdelen van producten veel gemakkelijker. Hierdoor hoeft er minder weggegooid te worden en kan er dus veel vaker iets gerecycled worden.

Een van de grootste nadelen is echter de hoge kosten van de materialen en de printer zelf. Het is een grote investering voor een start up om zelf een 3D printer aan te schaffen aangezien ze vaak rond de twee tot drieduizend euro kosten. Daarnaast is er een groot gevaar voor criminaliteit. Ook al lijkt het mooi dat je alles kan maken wat je kan bedenken, dit betekent aan de andere kant ook dat criminelen veel creatiever kunnen worden in het maken van wapens. Zo is er bijvoorbeeld al eens iemand door de scanners gekomen op Schiphol met een plastic geweer dat net zo schadelijk is als een geweer van ijzer. Hier moet de overheid dus snel reguleringen op vinden, voordat er een keer iets ergs mee gebeurd.

Hoe schaf ik zelf een printer aan?

Ben je overtuigd door de gigantische voordelen en vele mogelijke toepassingen van 3D printing? U kunt op de website van LLowlab alle informatie vinden over 3D printing. Op de website kunt u ook allemaal bouwpakketten vinden met gebruiksaanwijzingen voor hoe u zelf een 3D printer kunt maken. Voorbeelden van 3D printing bouwpakketten zijn:

  • Makerbot
  • Ultimaker
  • Candyfab
  • RepRab

Deze printers kunt u stuk voor stuk als bouwpakketten bestellen en ze zelf thuis in elkaar zetten. De Ultimaker kunt u bijvoorbeeld al voor 1200 euro aanschaffen. Als u nog meer vragen heeft kunt u ook op onze website terecht voor antwoorden en advies over 3D printing. Op onze website onder het kopje contact kunt u een formulier vinden waarmee u ons een email kunt sturen.